{Träna textskrivande}

Din scrapsida startar oftast med ett foto och sen berättar du en historia utifrån fotot. De flesta scrappar på det sättet, även om det finns undantag – dvs de som börjar med historien och sen fotograferar eller väljer ett foto som hjälper till att berätta historien. 

De flesta av oss utgår dock från ett eller flera foton och har då en historia man vill berätta utifrån det. I början scrappar man kanske bara fotot, sätter en rubrik och datum och sen är man klar just för att texten är så svår att skriva. Man vet inte riktigt vad man ska skriva för att det inte ska låta "fånigt", och då hoppar man över den text som är så viktigt för läsaren.

Om 30 år vet inte läsaren - och kanske inte du heller - varför du valde just den söta bilden på ditt barn från parken. Eller vad hon tyckte om för mat, kläder eller favoritfilm. Eller vilken personlighet ditt husdjur hade, visst var han söt men det står ingenting om vem han egentligen var eller vad han tyckte om att göra. Och inget vet hur mycket du saknar dina farföräldrar då de gått bort eller hur vacker och speciell du kände dig på din bröllopsdag. Som du ser finns det massor att utveckla, och även om vi skriver mycket kan vi alltid bli bättre.

Hur kan man då förbättra sitt skrivande?
Ibland är detta med journaling, dvs textskrivande, rätt svårt. Det är teknik man måste träna på för att bli bättre. Det första vi råder dig till är därför att skriva mycket, det kan vara skriva dagbok för hand, dagbok på datorn eller du kan ”blogga” på nätet. Allt som förbättrar ditt skrivande är bra. När du skriver din dagbok behöver du inte tänka på vad eller hur du skriver, det är bara att skriva på. Sen har du en bra grund till dina scrapsidor, något att gå tillbaka till när du sitter där vid dina foton och ska välja vad du ska berätta.

Vad berättar fotona för dig?
En annan sak är att titta på de foton du vill scrappa och känna efter vad de berättar för dig. Är egentligen själva händelsen viktigast eller får du andra känslor när du tittar på fotot? Ibland kan ett foto passa bättre att beskriva det du känner, även om det är från ett specifikt tillfälle. Du kanske känner dig stolt, kär, älskad, omtyckt, förbannad eller något annat som är värt att scrappa om när du tittar på fotot.

Tänk före
Innan du börjar skriva din text, tänk på följande ord: vem, var, när, hur och varför. Sen funderar du på om allt detta behöver vara med på din sida. Något som alltid bör vara med är namnet på den person som är på fotot och datum, alternativt namnet på platsen och datum.

Skriv din text på en papperslapp och läs igenom om meningsuppbyggnaden är rätt, om du har stavfel eller om du måste lägga till någonting. Nu har du koll på läget!

Brukar du berätta mer än det som står på sidan?
När du sen ska lägga till din text på din sida kan du ha ytterligare en sak i åtanke. Brukar du sitta bredvid den som tittar på dina sidor och berätta mer än det som står på dina sidor? Då har du faktiskt skrivit för lite. Så tänk igenom vad det är du vill säga om ditt foto och sen är det bara att gå lös på datorn eller med din penna.

Lycka till!
{Helene och Åsa}


Kommentarer
Postat av: Helena Påhlsson

har skrivit ut denna artikel ..... den var helt super och precis vad jag behövde ! Tack tjejer!

2006-08-23 @ 13:16:41
Postat av: Monica

Bra skrivet!

2006-08-23 @ 16:10:28
Postat av: Anonym

Tack för en bra och tänkvärd artikel!

2006-08-23 @ 19:06:40
Postat av: Elsa

Åh tack för denna superbra artikel precis vad jag behövde:)

Kram Elsa

2006-08-23 @ 21:04:19
Postat av: Sofia

Hej! Så bra att jag hittade det här, det var precis vad jag behövde, blev lite "generad" när du läste det där om att man sitter
brevid och berättar massor om bilden, eftersom att jag inte brukar ha någon text alls, möjligen en rubrik!

TACK!

2007-11-24 @ 11:03:00
Postat av: Teodorjessica

I love guest books, keep up the good work!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback