{Digital scrapbooking}

Har du funderat på att pröva digital scrapbooking men vet inte var du ska börja? Här är en ”steg-för-steg-hjälp” till det mest grundläggande du behöver veta.
 
Fördelarna med digital scrapbooking
 
Inget skräp- allt ditt material finns på din dator eller på Cd-skivor. Du behöver inte lägga någon tid på att plocka fram alla dina saker för att sedan vara tvungen att plocka undan direkt. Och om du måste lämna ditt pågående projekt så är det bara att klicka på spara och springa iväg.
 
Ångra knappen – allting du gör kan ångras. Inga förstörda foton eller papper.
Det är billigare än att scrappa med papper – alla saker är återanvändnings bara och lätta att ändra utseende på. Och hittar du inte just det du behöver så kan du göra det själv.
 
Fotomanipulation – du kan beskära dina foton, ändra färg, göra dem svart-vita. Det finns så många saker du kan göra med dina foton för att göra dem framträdande på dina layouter.
 
Många kopior – du kan göra många kopior av samma layouter och album till vänner och familj utan att behöva scrappa sidan om och om igen.
 
Bevaring – alla foton, layouter och album kan sparas digitalt på flera olika platser. Om någonting skulle hända hemma hos dig så är det jättelätt att återställa det du har mist.

Tid
– digital scrapbooking kan ta mindre tid genom att du använder redan ”uppfunna” kit och layouter. Det är perfekt för heltidsarbetande och småbarnsmammor utan allt för mycket fritid.
 
Olika stilar – pappersscrapbooking innefattar många olika stilar. Det gör också digital scrapbooking. Det finns även olika stilar inom digital scrappingen som inte kan återskapas på papper som tex fotomontage som kan beskrivas ungefär som text på foton – foto på foto, mer text och mer foton. 

eize_digital2 

Dela med dig av dina sidor – det finns fler sätt att dela dina layouter än bara i ditt album. Att scrappa digitalt gör det lättare för dig att dela med dig av dina sidor till dina vänner och din familj, via e-post, på webben eller med bildspel.

Steg 1: Du behöver digitala foton på din dator.
Har du en digitalkamera är detta lätt. Du kan ladda ner dina foton från kameran till din dator med hjälp av instruktioner som följer med din kamera. Har du ingen digitalkamera så behöver du en scanner för att scanna in dina papperskopior.
  
Steg 2: Välj din mjukvara.
Det finns två typer av program tillgängliga för digitala scrappare. För att bli framgångsrik inom digital scrapbooking är det bara nödvändigt med en typ av program. Det är inte nödvändigt att ha båda. Mjukvaran är nyckeln till dina digitala skapelser.
 
1. Layout Program – Några exempel är Scraps of Digital - Digital Scrapbooking Starter Kit (vilket inkluderar Hewlett-Packards Creative Scrapbook Assistant Software), Nova Scrapbook Factory Deluxe, Creating Keepsakes Scrapbook Designer Deluxe, och LumaPix FotoFusion. Layout program har den funktionen att du lätt kan använda färdiga kit, foton och text. Många program håller inte måttet för digitala scrappares behov. Antingen stödjer de inte PNG filer eller så kan man inte skriva ut i minst 200 dpi, (vilket behövs om du ska skriva ut dina layouter på papper) eller så har de inte funktion för att göra skuggor.
 
2. Foto redigerings program – Några exempel på det är  Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Corel Paint Shop Pro, Ulead Photoimpact, and Microsoft Digital Image Pro (tidigare version hette Picture It!). Det här är mer kraftfulla program för foto editering och de fungerar bra för att skapa digitala element, men de är lite mer avancerade att lära sig. Google's Picasa är ett bra, gratis program för att editera foton. Jag använder Photoshop 7.0 när jag skapar mina digitala layouter.
  
Steg 3: Skapa dina layouter.
Nu är det dags att testa och ha kul. Om du har tänkt skriva ut dina färdiga digitala layouter så kan det vara bra att skapa bilderna i 200-300 dpi, annars blir det inte snyggt vid utskrift.
 
Här hittar du steg för steg anvisningar på hur du skapar din första digitala layout:
http://www.digitalscrapbookplace.com/university/tutorials/tutorials.shtml
Beskrivningarna på den här sidan hjälper dig steg för steg att skapa din första digitala LO.
Om du “googlar” på digital+scrapbooking” så får du jätte många träffar på sidor med tips och trix.
Om du laddar ner färdiga ”Page-Kits” (gratis) från nätet så kommer du automatiskt att lära dig att använda lager och hur enkelt det faktiskt är att sätta ihop en digital layout.
 
Steg 4: Spara dina layouter.
Att spara dina sidor på rätt sätt är viktigt. Tänk på detta så blir det inte fel.
De flesta scrappare sparar sina sidor på tre olika sätt.
 
1. Standardformatet för mjukvaran. Det gör att alla lager behålls om du skulle vilja gå tillbaka och ändra någonting (text, fonter, foton etc.)
 
2. Som högupplösta (200-300 dpi*) JPG bra utskrifter. För att kunna göra det så måste du först sammanfoga alla lager, välja “spara som” och sen spara som JPG med väldigt liten kompression.
 
3. Som lågupplöst (72 dpi*) JPG for för webben. 432 pixels lång är en bra storlek och lätt att se på skärmen. Du kan ändra kompressionen så att din bild inte blir så ”stor och tung” att hämta hem för dem som fortfarande surfar på moden. 125 Kb är fullt tillräckligt för att layouten även ska se bra ut på skärmen och den vanligaste gränsen i gallerierna.
 
*dpi = dots per inch.
 
Steg 5: Dela med dig av dina layouter.
Du kan antingen visa dina layouter på nätet, e-posta dem, göra bildspel eller så kan du skriva ut de på papper och förvarar de i album av något slag. Det senare gör det svårare att skapa 30*30 layouter eftersom de flesta av oss inte har skrivare som klarar så stora format och det blir ganska dyrt att skicka iväg de för framkallning. 
 
Här hittar du gratis kit, tips & tricks och lektioner:
http://www.digitalfreebies.com  Ny freebie varje fredag
http://www.twopeasinabucket.com/digitalKits.asp?
http://digitaldesignessentials.com/files/Free_Downloads_2.html
http://www.escrappers.com/
http://www.scrapgirls.com
Har också ett nyhetsbrev (ca 1/v, ofta i af!) med freebieelements
http://www.digi-lo.com

Exempel på digitala layouter:
eize_digital1

eize_digital3 

/ Åza Norrby - inspiraitonsdesigner

Scrappar du digitalt och har fina alster att visa upp? Skicka dom till oss på swe.scrapbook@gmail.com i storleken 500x500 pixlar. Kanske får just din LO visas här!

Vi vill också passa på och tala om att svenska tjejen Monika skapar så vackra digitala kit!!
http://digikits.blogspot.com/

{Helene och Åsa}


Kommentarer
Postat av: Monica

Tack för en kanonartikel om digiscrap! Har inte riktigt tid att testa, men jag ska spara för kommande "behov"...

Postat av: Ellinor

Ja en väldigt bra artikel :) Har inte heller testat digiscrap än...men snart kanske?

2006-10-08 @ 00:18:13
URL: http://ellisonscrap.blogspot.com
Postat av: Bitte

Digital scrap faller mig verkligen i smaken.
Finns det någon svensk version av program

2007-09-19 @ 12:38:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback