Hybrid scrapbooking

Hybrid scrapbooking är ett begrepp som blir allt mer vanligare. Ordet "hybrid" betyder blandning.
När man pratar om hybrid scrapbooking menar man en blandning av digital scrapbooking och traditionell scrapbooking (skapande för hand med papper, lim, pennor).

Exempel på hybrid scrapbooking:

- en helt digital layout som printas ut och sedan bearbetas vidare för hand med dekorationer, handskriven text osv.
- digitala element eller papper som skrivs ut på cardstock eller transparancies/oh-papper och sedan används på traditionellt sätt.
- ramar, olika penslar/brushes eller text används på digitala fotografier innan de framkallas/skrivs ut.
- man kan påbörja en layout på traditionellt sätt, scanna den och slutföra den digitalt i datorn.


De flesta av oss fotograferar med digitalkamera och har en dator hemma. Steget till hybrid scrapbooking blir genast mycket mindre. Du som redan gör din journaling i datorn och skriver ut till din layout är en hybrid scrappare!

Den digitala scrapbookingen växer och det finns oändligt mycket mer digitala produkter på marknaden än för några år sedan. Tidigare var man oftast det ena eller det andra - digital scrappare eller traditionell. Nu börjar gränserna suddas ut då många traditionella scrappare har upptäckt fördelarna med att använda sig även av digital scrapbooking. Digitalt material är ju förnyelsebart, hittar du något du gillar kan du använda det om och om igen. Man kan själv bestämma färg och storlek på många digitala element. Att göra egna dekorationer, i kreativa datorprogram, med hjälp av ritplatta eller helt enkelt för hand och sedan scanna in blir också allt vanligare.

Digitala scrappare har oftast inga problem med att komma in på traditionell scrapping eftersom det inte krävs några förkunskaper. Klipp och klistra har de flesta av oss gjort sen barnsben. För att  som traditionell scrappare komma igång med digital scrapbooking behöver du en dator, en färgskrivare, ett bildbehandlingsprogram (Photoshop Elements/photoshop) som du även har kunskap om hur man använder samt digitala element (mönstrade papper, fotoramar, penslar/brushes, overlays osv). Digitala element får du lättast tag i via olika nätbutiker där du tittar runt, väljer ut, lägger i varukorgen, betalar (via bankkort/paypal, och sedan laddar ner de digitala elementen direkt. Inga leveranstider! Det går även att få tag i många digitala element gratis, sk "freebies". Var noga med att läsa villkoren för användandet innan du laddar ner och börjar använda freebies eller köpta produkter.

Några nätbutiker för digital scrapbooking:
DesignerDigitals
JenWilsonDesigns
ScrapArtist
Two peas in a bucket
After five designs
CatScrap


Vår inspirationsdesigner Åza Norrby har tidigare skrivit om digital scrapbooking här på Swe där du kan hitta mer information. Läs inlägget här.


Här är några exempel på hybrid layouter som jag har gjort:
hybrid konst
Digitalt: färgstänken på cardstocken är penslar/brushes från Katie Pertiet. Färgerna plockade jag från vattenfärgspaletten på mitt foto.
Traditionellt: bokstavsstickers, stämplad journalingruta och handskriven journaling.


hybrid chokladmjölk
Digitalt: alla de tre mönstrade pappren är digitala och printade direkt på vit cs. Journalingtag av AE som printats på vit cs och sedan klistrats dit för hand.

Traditionellt: bokstavsstickers och handskriven journaling.

hybrid_mars
Digitalt: jag har använt en journaling template av Ali Edwards som jag skrev ut på vit cs. Även till fotocollaget har jag använt en AE template innan jag skrev ut dem och skar till dem.
Traditionellt: mönstrat papper, sifferstickers.

hybrid_06_07
Digitalt: wordart av Ali Edwards direkt utskriven på cs. Journalinglables har jag gjort själv i PS och skrivit ut på vit cs.
Traditionellt: mönstrat papper och sifferstickers.


Möjligheterna är oändliga med hybrid scrapbooking så sätt igång datorn och prova!

/Diana


Kommentarer
Postat av: Zarah

Mycket snygga layouter - och en bra förklaring. :)

Postat av: CupcAke

Åhh... Väldigt inspirationsgivande reportage. Det vore så kul att få jobba med digital scrapbooking. Nackdelen är att photoshop är så dyrt att införskaffa! Jag jobbade med/gick en kurs när jag läste till lärare. Superkul. Då jobbade vi med att redigera foton. Hade inte upptäckt scrapbooking då. Synd!Kramar CupcAke

2009-02-05 @ 10:46:49
Postat av: Maria Arnehed

Tycker mycket om det du skrev! Kul att se lite nyttiga saker och inte endast det vanliga sakerna som man kan se om varenda dag. ;)

2010-09-24 @ 11:02:10
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback